Derde bio-energie installatie
In samenwerking met Warmtebedrijf Ede heeft ITN meegewerkt aan iets unieks in de omgeving van Ede, de bouw van de derde bio-energiecentrale!

Momenteel ontvangen 18.000 Edese woningen en bedrijven groene warmte in plaats van aardgas. Deze groene warmte wordt opgewekt door twee, binnenkort 3 Edese bio-energie installaties. Via het duurzaamste warmtenet van Nederland wordt deze groene warmte naar de eindgebruikers getransporteerd.
Op dit moment zijn onze monteurs druk bezig met de voltooiing van de gebouwgebonden installaties aan de derde bio-energie installatie. Enigszins bekend terrein voor ons, aangezien we in 2016 hebben meegewerkt aan de bouw van de tweede centrale. De tweede centrale die op 1 oktober 2016 in gebruik is genomen bevat een multifunctionele glazen ruimte waar men het proces achter groene warmte met eigen ogen kan zien.
Wij verwachten dat op 1 oktober a.s. de installatie definitief wordt aangesloten op het Edese Warmtenet. De centrale moet verse houtsnippers volledig automatisch gaan verbranden. Snoeiafval wordt zo op een duurzame manier verwerkt. Door middel van deze drie energiecentrales wordt het water opgewarmd getransporteerd naar woningen en bedrijven in Ede om daar duurzaam te verwarmen. Een deel van de vrijgekomen energie zal uiteindelijk weer terug geleverd worden aan de netbeheerders.
We realiseren In Ede een zgn. ‘warmte-rotonde’ met 3 bio-energie installaties die slim met elkaar gekoppeld zijn, en dus geen gasback-up meer nodig hebben. De capaciteit (stookvermogen) wordt aangepast aan de vraag. Voor piekmomenten dienen de buffervaten aan de voorzijde van de bio-energie installaties.
Voor ITN is dit een bijzonder project die ons altijd zal bijblijven. Als Edes installatiebedrijf voelden we ons maatschappelijk medeverantwoordelijk voor het verduurzamen van de stad. Om duurzaamheid op lange termijn te garanderen. Met dit project zijn we al op de goede richting!